BREDA/OOSTERHOUT – De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Amphia ziekenhuis vindt vanaf 1 november 2012 vanuit één locatie plaats, namelijk de locatie Molengracht in Breda. De spoedpost van Amphia locatie Pasteurlaan in Oosterhout sluit haar deuren per 1 november.

Voor spoedzorg in de regio Oosterhout is de huisarts doordeweeks tussen 8 en 17 uur bereikbaar. Buiten kantooruren is de Huisartsenpost (HAP) Oosterhout voor spoedeisende, huisartsgeneeskundige vragen het eerste aanspreekpunt. Het Amphia Ziekenhuis en de Huisartsenpost Oosterhout, behorend tot de Stichting Huisartsenposten West-Brabant, zijn dit medio oktober 2012 overeengekomen. Behalve het sluiten van de spoedpost per 1 november, verandert er niets op de Amphia locatie Pasteurlaan in Oosterhout.

De Huisartsenpost Oosterhout is gevestigd binnen de muren van het Amphia Ziekenhuis op de Pasteurlaan. Tijdens avond-, nacht- en weekenduren en op erkende feestdagen is de Huisartsenpost bereikbaar voor spoedeisende huisartsgeneeskundige klachten. Het gaat dan om vragen of klachten die echt niet tot de volgende werkdag van een huisarts kunnen wachten, zoals:

  • acuut optredende verontrustende verschijnselen;
  • plotselinge heftige pijn;
  • toenemende klachten bij ernstige ziekte.

Voor alle spoedeisende en niet-spoedeisende huisartsgeneeskundige vragen, kunnen patiënten van 8 tot 17 uur door de week contact opnemen met de eigen huisarts.

Altijd eerst bellen met de Huisartsenpost

Door buiten kantooruren, eerst telefonisch contact op te nemen met de Huisartsenpost kan direct de juiste hulp worden ingezet. De doktersassistente bepaalt telefonisch welke hulp(verlener) de patiënt nodig heeft. Indien nodig wordt direct een afspraak of een spoedvisite gepland, een ambulance ingezet of wordt de patiënt verwezen naar de Spoedeisende Hulp van het Amphia Ziekenhuis, locatie Molengracht. Het werkt dus veiliger én sneller dan wanneer een patiënt zonder afspraak binnen loopt. De patiënt die gebeld heeft en direct hulp nodig heeft wordt bovendien het eerst geholpen. En het voorkomt lange wachttijden op de post. Als het kan krijgen patiënten een zelfzorgadvies; als het nodig is kan men naar de HAP komen of komt de huisarts aan huis. Zo draagt de Huisartsenpost bij aan betaalbare zorg.

Spoedeisende Hulp Amphia

Voor alle aandoeningen die niet door een huisarts of door de Huisartsenpost kunnen worden behandeld, kunnen patiënten 24 uur per dag worden doorverwezen naar de Spoedeisende Hulp van het Amphia Ziekenhuis op de locatie Molengracht in Breda. Het gaat dan om acute, spoedeisende aandoeningen waarbij specialistische zorg nodig is. Mensen die thuishoren op de Spoedeisende Hulp worden doorverwezen door de huisarts of binnengebracht met een ambulance.

112

Verkeert iemand in een levensbedreigende situatie, dan dient in alle gevallen het alarmnummer 112 te worden gebeld. De patiënt wordt dan voor spoedeisende hulp naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht.