Augustus 2006
Uit het archief van NieuwsuitDorst. Afbeeldingen en foto’s zijn weggelaten, deze zijn op te vragen via  info@nieuwsuitdorst.nl.

+++

Voorwoord

In verband met de zomervakantie, hebben wij deze maand weinig stukken mogen ontvangen. We kijken alvast uit naar september, waarin we U hopelijk weer een omvangrijke uitgave van Nieuws uit Dorst mogen aanbieden.

Met vriendelijk groet, uw webmaster, Frenk Loonen

+++

Groeten uit Dorst – uit Nieuwsblad Dorst van maart 1994

We gaan verder met de wandeling die we vorige keer begonnen zijn. Als we op het einde van de Baarschotsestraat de overweg oversteken ziet U schuin rechts een dreef lopen waar grote bomen langs staan. Dat is de Kastanjedreef die op de prentbriefkaart staat afgebeeld. Bij nadere beschouwing staan er in de Kastanjedreef ook eikenbomen maar dat is wel te verklaren. Deze dreef is namelijk al heel oud en er is iets bijzonders mee aan de hand. Als U er door loopt is goed te zien dat deze dreef boven de omringende weilanden uitsteekt en dat betekent dus dat de dreef verhoogd is aangelegd. Nu zult U zich misschien afvragen wie heeft er toch vroeger zoveel moeite gedaan om in die uithoek een weg aan te leggen? Waarschijnlijk was het een verbindingsweg naar het Engelse leger­kamp bij de Kalix Berna. Engelse huurtroepen in Hollandse dienst bouwden daar rond 1700 verschillende keren een kampement en de heuvel, die als kogelvanger diende, is daar nu nog steeds te bezichtigen. Ze lieten echter nog meer tastbare zaken achter in onze omgeving en daar kunt U in de volgende aflevering meer over lezen.

Groeten, Jos van Alphen

+++

Ondernemingen en Neerlandia’31 netwerken samen

Voetbalvereniging Neerlandia ’31 uit Dorst bestaat dit jaar 75 jaar en organiseert ter gelegenheid van haar jubileum in, en samen met, Hotel Campanile op donderdag 24 augustus 2006 van 16.00-20.00u een presentatie- en netwerkbijeenkomst voor ondernemingen en bedrijven van ondermeer Hoogeind, Moleneind en de sponsors van de vereniging. Tijdens de bijeenkomst, onder leiding van de uit de sportwereld bekende ‘speaker’ Kees Maas, zal:

  • Adjunct directeur Guido van Liefland van de BRIM (Bredase Investeringsmaatschappij) met Ruud Schoenaker van de gemeente Breda de actuele economische ontwikkelingen in de bedrijfsomgeving en de grote nieuwbouwplannen in en om Dorst bespreken;
  • Een vertegenwoordiger van V.V. Neerlandia ’31 namens de vereniging reageren op de ontwikkelingen en de plannen van de vereniging presenteren;
  • Oud-wielrenner en Tour de France etappewinnaar Frits Pirard een smaakvol betoog houden over de rol van een amateursportvereniging in de samenleving en het belang van sponsoring voor de vereniging aangeven;
  • De heer Nijhof van de Grontmij. een presentatie verzorgen over de inrichting van de voormalige vuilstort.

Tijdens de pauze wordt een maaltijd geserveerd en bestaat er gelegenheid voor bedrijven om zich met een korte film van maximaal 5 minuten te presenteren en uiteraard om onderling te netwerken. De bijeenkomst is in Hotel Campanile, Minervum 7090 op het Bredase bedrijventerrein Hoogeind.

Om buitenspel staan te voorkomen kunnen bedrijven zich voor 15 augustus aanmelden per e-mail bij figge@oppbv.nl of jan.coremans@hetnet.nl of telefonisch bij Wim van Gool 0161-412860. Onder vermelding van bedrijfsnaam, contactpersoon, adres, telefoonnummer, e-mailadres, aantal deelnemers en wel of geen bedrijfsfilm vertonen. De bijdrage per bedrijf is € 100,00 voor maximaal twee personen deelnemen. Voor iedere extra deelnemer € 50,00 pp.

Detailprogramma op 24 augustus (kleine tijdwijzigingen nog mogelijk)
16.00-16.30u: Ontvangst, 1630u welkomstwoord voorzitter Neerlandia 31 Wim van Gool
16.35-17.15u: Opening door Kees Maas, Economische ontwikkelingen BRIM en Gemeente Breda (Van Liefland en Schoenaker), Reactie van V.V. Neerlandia ‘31
17.15-18.00u: Pauze met maaltijd. Tijdens de pauze bedrijfspromotiefilmpjes en gelegenheid tot netwerken.
18.00-18.15u: Frits Pirard (oud-Touretappe-winnaar) met een smaakvol betoog over zijn evaringen en een link naar Neerlandia.
18.15u: Presentatie Grontmij over de vuilstort (Nijhof)
18.30u: Start presentaties bedrijven.
Circa 20.00 uur: Verplaatsing naar en voortzetting in de bar. Neerlandia ’31 biedt het eerste rondje aan.

+++

Sponsor van de Maand

Janssens Vastgoed
De zomervakantie zit er alweer bijna op. Zon, zee en strandreizen zijn achter de rug en de kinderen moeten weer plaatsnemen in de schoolbanken. De vrije dagen worden ingeruild voor de dagelijkse routine. Opstaan, aankleden, eten, naar je werk. Dat is wel wat anders dan lekker uitslapen, uitgebreid ontbijten, naar het zwembad gaan, en tot ’s avonds laat lekker naborrelen met wat vrienden. In de wetenschap dat je de volgende dag lekker vrij bent. De vakantie zit er echter nog niet voor iedereen op en sommigen mogen nog even genieten van zijn of haar vakantie. De Sponsor van de Maand augustus, Loran Janssens (eigenaar van Janssens Vastgoed), heeft echter zijn werkkloffie alweer aangetrokken. Tenminste, wel ten tijde van de tweede poging hem enkele vragen te stellen met betrekking tot deze maandelijkse rubriek. Op het moment van de eerste poging nog niet.

Poging 1: “Hallo met Loran Janssens.” “Goedendag, u spreekt met de redactie van de website www.nieuwsuitdorst.nl. Wij wilden u graag interviewen voor onze maandelijkse rubriek Sponsor van de Maand.” “Nou daar wil ik graag aan meewerken, maar ik heb mijn telefoon laten doorschakelen want ik zit momenteel in Spanje. Dus dit wordt dan een duur gesprek. Als u mij volgende week terugbelt dan ben ik weer in Nederland.” “Dat is dan afgesproken.”

Zo gezegd, zo gedaan en poging 2 is wel succesvol. “Ja ik was vorige week even lekker op vakantie in Spanje”, zegt Loran Janssens (41). Bijna drie jaar geleden begon hij samen met zijn vrouw Maureen Janssens Vastgoed. De van origine Bredanaar woont al sinds 1991 in Dorst en heeft een kantoor aan huis in de Oude Tilburgse Baan. Het viel hem op dat woningen veelal via makelaars worden verkocht, maar dat hier vaak langdurige, onzekere periodes aan gekoppeld waren met een soms tegenvallende verkoopopbrengst. Makelaars zeggen met regelmaat eenvoudig en op korte termijn een woning te kunnen verkopen, maar de waarheid is vaak anders. “Ik heb gezien dat dat veel problemen op kan leveren. Er zijn woningbezitters die hun huis te koop aanbieden en ondertussen een nieuw (groter) huis betrekken, omdat ze ervan uitgaan dat dat voor de prijs die zij in gedachten hebben verkocht wordt. Daarna blijkt dat hun oude huis maar niet verkocht wordt en mensen komen zodoende met dubbele lasten te zitten. De prijs van hun oude huis moet omlaag en ze gaan er uiteindelijk financieel aan onderdoor.”

Janssens constateerde dit probleem en speelde op een innovatieve wijze in op de markt. “De markt vroeg om zekerheid en ik kan die de mensen bieden. Mijn werkwijze is als volgt: ik koop een huis aan, knap het eventueel op wanneer dat nodig is en zet het in de vitrine. Op deze manier bied ik mensen volledige zekerheid.” Deze werkwijze heeft vele aanwijsbare voordelen. “Het bied honderd procent zekerheid dat de woning wordt verkocht en de passeerdatum kan door verkoper bepaald worden. Er zijn ook geen dubbele lasten. Of zodra iemand een huurhuis of een plaats in een verzorgingshuis aangeboden krijgt, kan de woning direct verkocht worden aan Janssens Vastgoed. Zo is dus ook de naam van mijn website geboren: www.direct-uw-huis-verkopen.nl. Alle betalingen lopen via de notaris en de koopovereenkomsten worden zoals gebruikelijk geregistreerd via het notariskantoor”, aldus Loran Janssens.

De onderneming is vooral werkzaam in de regio Oosterhout, Tilburg, Breda en Roosendaal. Het bedrijf verkoopt vooral particuliere woningen en appartementen. Wat maakt de door Janssens gekozen aanpak tot een succes? “Wat je nodig hebt is lef, handelsgeest en kennis van onroerende zaken en de omgeving waar de woning staat.” Janssens heeft dan wel zijn kantoor aan huis, maar komt hoofdzakelijk bij de klanten thuis. “Dan kun je direct een bod uitbrengen en afspraken maken omtrent betaling en wanneer mensen het pand verlaten. Wij willen het zo makkelijk mogelijk maken voor mensen. Zo hebben zij ook niets te maken met de onnodige bezichtigingen van het huis, dat zodoende ook niet elke keer door hun hoeft worden opgepoetst. Tevens staan er geen borden in de tuin en hoeven er geen onnodige advertenties geplaatst te worden, wat weer een directe besparing is.”

Net terug van vakantie is er meteen volop werk aan de winkel voor de familie Janssens. “Nu slaat de paniek in bij veel mensen. In de twee maanden van de vakantie is er niks gebeurd omtrent de verkoop van hun huis en ze hebben nog steeds te maken met dubbele lasten.” Hoewel Loran Janssens het momenteel druk krijgt heeft hij genoeg vrije tijd om in het Dorstse verenigingsleven te participeren. “Wij hebben het geluk in Dorst een grote vriendengroep te hebben opgebouwd. Mijn kinderen gaan hier naar de Marcoenschool en mijn zoon voetbalt bij Neerlandia in de D1, waarvan ik ook coach ben. Daarnaast tennissen zowel mijn kinderen als ik bij Tendo. Of ik hoog speel? Nou ik ben bijna professional, haha.”

Als u meer informatie wilt weten over Janssens Vastgoed bezoekt u dan eens de volgende websites: www.janssens-vastgoed.nl en www.direct-uw-huis-verkopen.nl

+++

Nieuwe ‘knooppunten’ fietsroute langs vestigingwerken en verdedigingslinies
Het West-Brabants landschap herbergt veel historie. Met name op het gebied van vroegere verdedigingslinies, fortificaties en vestingwerken, ligt er nogal wat verscholen in het landschap. Echter, doordat veel hiervan schuil gaat onder begroeiing of in de loop der eeuwen bedekt is met aarde, is niet alles direct met het blote oog te ontdekken. Om toch een stukje historie mee te geven aan de diegenen die graag door dit gebied fietsen heeft het samenwerkingsverband “Brabant aan de Biesbosch” (gemeente Oosterhout, Drimmelen, Geertruidenberg, Werkendam) het initiatief opgepakt om een speciaal fietsboekje te wijden aan dit thema. Het boekje bevat twee fietsroutes: één door het gebied Den Hout, Munnikenhof en Drimmelen en één door het gebied Hank, Werkendam en Almkerk. Als verbinding naar de beide routes is een fietsroute/wandeling door het historische vestingstadje Geertruidenberg opgenomen. Het bijzondere van dit boekje is echter dat de routes zijn afgeleid van het nieuwe fietsroutenetwerk, waarbij aan de hand van de knooopunten gefietst wordt. De routes “Langs Vestingwerken en Verdedigingslinies” volgen zoveel mogelijk dit knooppuntennetwerk. In het boekje wordt uitgebreid ingegaan op de historische gegevens, waardoor met geheel andere ogen naar het landschap gekeken kan worden. De productie van het boekje is in handen van de VVV Oosterhout.

Het boekje, goed voor bijna 100 kilometer fietsplezier, kost € 2,-. en is verkrijgbaar bij de VVV-kantoren en VVV-agentschappen in de betreffende regio.