buurtpreventie-dorstNatuurlijk weet ik dat criminaliteit van alle dag is en dat grote steden regelmatig geconfronteerd worden met criminaliteit dicht bij huis. Dat zelfs ons pittoreske dorp veelvuldig het plaatsdelict is, voelde echter als hardhandig wakker geschud worden.

Criminele activiteiten
In een tijdsbestek van nog geen twee weken mocht ik ervaren hoe het voelt om getuige te zijn van diverse onverwachte criminele activiteiten:

– Een achtervolging die eindigde in het vernietigen van een stroomkast, het kapot steken van een benzinetank, het optakelen van een auto, midden in de nacht.
– Een woninginbraak op zeer korte afstand, een bezoek midden in de nacht van twee agenten met politiehond.
– Een woninginbraak waarbij twee auto’s gestolen zijn.
– Een inbraak in een schuur waarbij een fiets buit is gemaakt.
– Twee auto-inbraken vroeg op de avond.

Deze ervaringen zouden niet misstaan in een soap bedacht door duurbetaalde scriptschrijvers. De eerlijkheid gebiedt mij om dit rookgordijn op te trekken en te concluderen dat dit momenteel de realiteit is in een dorp als Dorst.

Buurtpreventie verkondigt dan ook de boodschap: “Wanneer u activiteiten in uw buurt ziet die niet tot de dagelijkse routine behoren, ben alert, voorzichtig en gezond achterdochtig. Dieven bereiden hun illegale werkzaamheden bijna altijd voor en dat is juist dat vreemde gedrag wat u ziet.”

Schroom niet 112 te bellen en waarschuw je omgeving. Laat de politie de verdachte situatie beoordelen. Alleen zo kunnen we proberen om de toenemende criminaliteit een halt toe te roepen!

112 Daar vang je boeven mee.

Buurtpreventie