Oosterhout, juni 2017.

Medio april dit jaar is de Maatschappij voor Breedband in Brabant (Mabib) in Oosterhout gestart met een campagne om glasvezel in het buitengebied te promoten en realiseren. Lange tijd leek dat onmogelijk; het was voor veel partijen commercieel niet interessant genoeg en het bleef lange tijd spannend of de grens van minimaal 55% aanmeldingen gehaald zou worden. Dat is uiteindelijk gelukt en dat betekent dat Mabib nog dit jaar gaat starten met de aanleg van een glasvezelnetwerk.

Eind maart al werd door wethouder Marcel Willemsen van de gemeente Oosterhout en Pieter van Grunsven (directeur van Mabib) een overeenkomst getekend met afspraken over de aanleg van het netwerk. In totaal gaat het om zo’n 380 adressen die tot nu toe geen zicht hadden op een goede breedbandverbinding. “Het enthousiasme bleek groot”, vult een woordvoerder van Mabib aan. “Want hoewel we de benodigde 55% maar net gehaald hebben, zijn er gebieden bij waarbij maar liefst 80% van alle huishoudens zich ingeschreven heeft.”

Aanleg na de zomer 2017

Inmiddels is Mabib druk in overleg met de gemeente en andere belanghebbenden om de uitrol van glasvezel in het buitengebied te realiseren. Na de zomer gaat de schop in de grond en dat betekent dat bewoners nog voor het einde van het jaar kunnen profiteren van snel, betrouwbaar en vooral ook toekomstbestendig internet. Bewoners die zich nog niet hebben ingeschreven, kunnen dat alsnog doen en dan bij voorkeur voordat de werkzaamheden zijn afgerond. Achteraf instappen is namelijk wel mogelijk, maar omdat de aannemer hier speciaal voor terug moet komen zijn de kosten vele malen hoger.

Mabib wil snel internet voor iedereen

De campagne in Oosterhout vormt onderdeel van een veel groter project. Mabib heeft namelijk als doel om alle adressen in het buitengebied van heel Brabant zonder coaxaansluiting, een aanbod te doen voor toegang tot snel internet. Het gaat in totaal om meer dan 35.000 adressen en naar verwachting is het gehele glasvezelnetwerk eind 2019 operationeel.