Als “Onbekende vrijwilliger van Dorst” staat deze keer Harry van den Bosch in de schijnwerpers, hij mag de spits afbijten.

1. Jij bent als vrijwilliger verbonden aan de EHBO vereniging Dorst. Vertel daar eens wat over.

Ik was al in het bezit van een EHBO diploma, omdat ik dat voor mijn werk bij BS Forklifts nodig had. Toen ik bewust op zoek was naar vrijwilligerswerk kwam ik uit bij de EHBO vereniging in Dorst. Bij mijn eerste bestuursvergadering, bleek dat ze een voorzitter nodig hadden. Ik was de enige man van de 5 aanwezigen, en zij stemden allemaal op mij als nieuwe voorzitter. Dat was in 1999, dus al weer 13 jaar geleden.

2. Hoe verliep de eerste keer?
Die eerste vergadering die ik als voorzitter leidde, verliep dus vrij chaotisch, ik was niet ingewerkt als voorzitter maar had gelukkig wel een door de wol geverfd bestuur van 4 dames achter me staan. In het kort zal ik iets vertellen over de geschiedenis van deze EHBO vereniging. Hij is opgericht in 1948 en had toen 80 enthousiaste leden, mede omdat er in Dorst toen nog geen huisarts was.

Met de komst van huisarts Co zo’n 25 jaar geleden, werd het aantal leden aanzienlijk minder. Het was niet meer nodig. Op het moment hebben we 22 leden, waarvoor we in de Klip herhalingsavonden organiseren om kennis en vaardigheden op peil te houden. We hebben jammer genoeg al jaren te weinig aanmeldingen voor volledige EHBO opleidingen, dit zouden we graag anders zien. Dus wanneer een lezer zich geroepen voelt? Laat het weten.

Wat nu nog onze opzet is, is het ondersteunen van Dorstse evenementen, waaronder voetbaldagen bij Neerlandia’31, Midzomernachtfeest, avondvierdaagse en Dorst op Stelten. Hiervoor krijgen we een kleine vergoeding, waarmee we onszelf draaiende kunnen houden. Dit geld hebben we o.a. nodig voor materiaal, nieuwe AED apparaat en de herhalings-lessen.

3. Wat is de leuke en minder leuke kant aan dit werk?
Ik zit zo in elkaar dat ik iets wil betekenen voor de gemeenschap. En dat kan met dit werk. Daar komt bij dat het ook nog gezellig is. Het is gewoon een vereniging waar je bij hoort, ik zit bij de EHBO en een ander zit bij voetbal of tennis. Wat iedere keer weer een lastig karwei is, is het rooster voor ons evenementenprogramma kloppend maken. Met de 22 leden moeten we 48 taken verdelen. Een heel gepuzzel, dan kom je eigenlijk mensen te kort.

4. Hoe combineer je dit werk met je privé-leven?
Het is al vrij snel een stukje van ons gezin geworden, de kinderen weten niet beter. Het kost eigenlijk geen zichtbare tijd.

5. Wat is er zo leuk aan Dorst? Moet er iets verbeterd worden?
Wanneer ik door Dorst fiets, word ik door iedereen begroet, overal zijn punten van herkenning. Je kent de mensen en zij kennen jou. Er wordt al genoeg gedaan, overal nieuwe bestrating, laat het maar zo blijven, zo gemoedelijk.

6. Wie stel jij voor als Vrijwilliger van Dorst voor de volgende uitgave van dit blad?
Corry Vermetten

Margret Tielemans