Wangiri-fraudeGebeld door een onbekend buitenlands nummer? Niet terugbellen!

Een aantal collega’s maakt melding dat zij door verschillende onbekende buitenlandse nummer zijn gebeld. Na wat speurwerk van de één van deze collega’s blijkt het hier waarschijnlijk te gaan om een oplichtingstruc, Wangiri fraude genaamd

Het TROS-programma Externe linkOpgelicht?! besteedde dinsdagavond 19 april jl. uitgebreid aandacht aan deze vorm van oplichting.

Je wordt vanuit het buitenland op je mobiel gebeld. Vaak gaat de telefoon maar kort over; het is namelijk de bedoeling dat je terugbelt. Als je dit vervolgens doet, krijg je een bandje te horen of een kiestoon. Het kan ook zijn dat je een piepje krijgt te horen dat de verbinding is verbroken, dit is nagebootst en je hangt dus in feite nog aan de lijn. Het nummer dat je gebeld hebt is een buitenlandse servicenummer. Niet in alle landen zijn er afspraken over de kosten van het bellen van zo’n nummer.

Hoe werkt het
Wangiri fraude wordt dit ook wel genoemd. Internationale groepen criminelen bellen naar je mobiel vanuit het buitenland. Je hebt geen idee wie je gebeld heeft en uit nieuwsgierigheid bel je terug. Wanneer je terugbelt krijg je of een bandje of kiestoon te horen, pas na een aantal seconde heb je door dat er niemand op gaat nemen en zo lopen de kosten op. Ook kan het zijn dat de wangiri fraudeurs piepjes nabootsen zodat je denkt dat je opgehangen hebt. In werkelijkheid hang je nog een lange tijd aan de lijn met een ver buitenland.

Meldingen
Volgens de Fraudehelpdesk is het aantal wangiri fraudeurs dit jaar flink gestegen en dat merken we ook bij de redactie van Opgelicht?!. Elke dag komen er mailtjes binnen van mensen die gebeld zijn door zo’n onbekend buitenlands nummer. Zoals Jasper die elke dag wel 10 keer lastig werd gevallen. Of Caroline, die toen ze wakker werd een buitenlands nummer op haar scherm zag, deze terug belde en binnen een paar minuten 368 euro kwijt was.

Blokkeer het nummer!
Mark Vletter, oprichter van zakelijk provider Voys, zegt dat het voor fraudeurs erg makkelijk is om met software naar honderdduizenden nummers te bellen. Deze nummers halen ze van internetsites en het kost ze niets. Voor degene die terugbelt rekenen ze de kosten van een servicenummer waarvan de kosten zelf kunnen worden bepaald.

Voor providers is het lastig om dit soort fraude helemaal te voorkomen. De fraudeurs gebruiken steeds weer nieuwe nummers en ze kunnen niet alle nummers blokkeren voor uitgaande gesprekken. Word je gebeld door zo’n buitenlands nummer bel dan je provider en geef het nummer door, zodat zij deze kunnen blokkeren. Daarnaast is het heel belangrijk dat je niet terugbelt, want alleen dan worden er kosten gemaakt.

Je kan er ook voor kiezen om zelf onbekende nummers te blokkeren op je telefoon. Hieronder geven we je de links voor de verschillende telefoons:
Android
Apple
Windows