Gemeente Oosterhout heeft samen met Provincie Noord-Brabant en OnzeAuto eind vorig jaar een online interessepeiling naar elektrische deelauto’s uitgevoerd. Uit de interessepeiling blijkt dat veel mensen behoefte hebben aan een elektrische deelauto. Op 4 locaties zijn er voldoende inschrijvingen om van start te kunnen gaan. De deelauto’s worden half maart geplaatst in het Centrum, de Contreie, Oosterheide/Warande en in Dorst. Voor mensen die nog vragen hebben of graag een handje willen helpen organiseert de gemeente informatieavonden. Op maandag 6 maart om 20.00 uur is er een online informatie avond voor Dorst. Op woensdag 8 maart om 20.00 uur is er een digitale informatieavond voor Oosterhout.

Uitkomsten onderzoek

De interessepeiling is ingevuld door 519 personen. Daarbij hebben 418 respondenten (86%) laten weten geïnteresseerd te zijn in het autodelen met buurtgenoten. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de verwachte lagere kosten, de geleverde bijdrage aan het milieu en het creëren van meer ruimte op straat. Van de geïnteresseerden willen 197 mensen het liefst zo snel mogelijk starten. Mensen die nog niet direct willen starten willen eerst hun eigen auto verkopen of eerst kijken hoe het werkt en ervaren hoe het is om auto’s te delen. Er zijn 92 mensen die hebben aangegeven te willen helpen om autodelen in hun buurt van de grond te krijgen.

Wethouder duurzaamheid Van der Zanden over de uitkomsten van het onderzoek: “Het is goed om te zien dat naast het aantal inwoners dat direct zou willen starten met autodelen ook een mooi aantal mensen bereid zijn om mee te helpen. Zo werken we samen aan een duurzame toekomst voor Oosterhout.”

Centrum, Contreie, Oosterheide/Warande en Dorst

Half maart plaatst OnzeAuto op bovengenoemde 4 locaties elektrische deelauto’s. Bewoners die mee willen doen kunnen zich nog steeds inschrijven. Het aantal auto’s hangt af van het aantal deelnemers. Is een auto niet beschikbaar op een locatie, dan kunnen deelnemers één van de andere auto’s in Oosterhout gebruiken.

Dommelbergen, Slotjes-West en Oud-West

In Dommelbergen, Slotjes-West en Oud-West is ook belangstelling. Maar daar zijn nu nog te weinig mensen die zich hebben ingeschreven om ook te kunnen starten. Mensen in die wijken kunnen zich aansluiten bij de andere wijken of kunnen zich nog steeds inschrijven voor hun eigen wijk. Want bij voldoende belangstelling plaatst OnzeAuto daar ook deelauto’s.

Wat kost het?

Een deelauto is veel goedkoper dan een eigen auto want je betaalt alleen als je hem gebruikt. Er zijn rijbundels van € 0 tot € 300 per maand. Bij de € 0 bundel betaal je € 6,00 per uur, bij de € 300 bundel slechts € 2 per uur (met een maximum van 10 uur per 24 uur). Om kennis te maken is er een introductiebundel met een uurtarief van € 4,50. Daarnaast betaal je een tarief per kilometer. Alle kosten zijn inbegrepen in het uurtarief en kilometertarief, dus er zijn nooit verassingen. De opzegtermijn is slechts 1 maand.

Hoe werkt het?

De meeste deelauto’s zijn van het type Renault Megane E-Tech met een actieradius van meer dan 350 kilometer. Je kunt de deelauto af en toe gebruiken, maar ook om naar je werk te gaan, voor een weekendje weg of op vakantie. Het enige dat je nodig hebt om gebruik te kunnen maken van de deelauto’s, is een rijbewijs en de gratis app op je mobiele telefoon. Hiermee maak je een reservering en kun je de auto openen en sluiten.

Meer informatie

Inschrijven voor de informatieavond op maandag 6 maart 20.00 uur voor Dorst of woensdag 8 maart 20.00 uur voor Oosterhout kan via: 
www.onzeauto.com/informatieavond-oosterhout

www.onzeauto.com/informatieavond-dorst

Meer informatie of inschrijven voor de deelauto kan via de website: https://www.onzeauto.com/samen/oosterhout