Burgernet, geen ongewenst bezoek tijdens de kerst. Met Kerst en Oud & Nieuw zoeken veel mensen hun familie en vrienden op. Dat weten helaas ook inbrekers. Die slaan juist dan hun slag. Hoe voorkomt u dat u slachtoffer wordt? Inbrekers hebben een hekel aan licht, dus zet ze vol in het licht!

Burgernet, geen ongewenst bezoek tijdens de kerst

Overhoop
Dhr. Frans ter Beek trof vorig jaar na een nachtmis met kinderen en aanhang zijn woonkamer overhoop aan. Zijn digitale fotocamera was verdwenen. ‘Met daarop foto’s van mijn eerste kleinkind. Heel jammer. Het is verschrikkelijk dat er iemand bij je thuis is geweest en aan je spullen heeft gezeten.’

Kerstmis
De laatste jaren zien we traditioneel rond de feestdagen een stijging van het aantal woninginbraken. De tijd waarin het vroeg donker is en veel mensen niet thuis zijn, is kennelijk erg verleidelijk voor inbrekers. Natuurlijk houdt de politie toezicht en spoort ze daders van inbraken op. Nog veel beter is het om inbraken te voorkomen. En daar kunt u zelf de nodige maatregelen voor nemen.

Licht
Politiechef Hans Vissers: ‘Inbrekers hebben een hekel aan licht. Buitenverlichting maakt een inbreker zichtbaar en dat wil hij niet. Zorg dus voor goede buitenverlichting, die automatisch aan gaat als het donker wordt, eventueel met een bewegingsmelder.’ Het is ook belangrijk dat het lijkt alsof er iemand thuis is, bijvoorbeeld door binnen een lamp te laten branden op een tijdschakelaar. En natuurlijk is goed hang- en sluitwerk ook van belang”.

Bel 112
Hoort of ziet u iets ongewoons? Een verdachte auto in de straat? Een persoon op de uitkijk? Een raam dat aan diggelen valt? Aarzel niet en bel direct 112. We komen liever een keer te veel, dan een keer te weinig!

Website en YouTube
Kijk op politie.nl bij het onderwerp woninginbraak voor tips over inbraakpreventie. Verder hebben we op YouTube een aantal filmpjes gezet met uitleg over diverse inbraakmethoden en hoe ze voorkomen kunnen worden. Zoek op YouTube naar  ‘inbraakpreventie politiebrabant’.

We wensen u gezellige en vooral veilige kerstdagen toe!