Zomer Orkest Nederland naar Dorst – Vrijdag 31 juli van 14.00 tot 17.00 uur – Dorpsplein. De hoofddoelstelling van het ZON is het promoten van de blaasmuziek in de ruimste zin van het woord. Het ZON is geen concurrent van reguliere orkesten; het ZON wil haar deelnemers en toehoorders juist stimuleren blaasmuziek in de plaatselijke orkesten te beoefenen. Daarom bestaat het orkest alleen tijdens het project en heeft het geen vaste samenstelling en medewerkers. Het project geniet hierdoor dan ook veel respect en medewerking van onder andere orkesten, dirigenten en muziekscholen.

orkest

Een ander belangrijk streven van ZomerOrkest Nederland is de ontwikkeling van talent. Met uitstekende begeleiding en “ZON-waardige” concertlocaties geven wij jong talent een podium.

Verder biedt het ZON aan jonge getalenteerde dirigenten de mogelijkheid een goed en enthousiast orkest te leiden. Voor alle deelnemers is het ZON dan ook een unieke kans om in korte tijd veel ervaring op te doen. Hiernaast is het natuurlijk ook een prachtige vakantiebesteding. De meeste deelnemers kennen elkaar vooraf niet, maar binnen de kortste keren ontstaat een hechte band.

Het ZomerOrkest Nederland wordt georganiseerd door de Stichting ZomerOrkest Nederland. Deze stichting wil blaasmuziek onder de aandacht brengen, zowel bij muzikanten als bij het publiek. De Stichting ZomerOrkest Nederland krijgt steun en medewerking van onder andere conservatoria, muziekscholen en blaasmuziekorganisaties.

Solist

Martijn Appelo is geboren in 1991 te Dordrecht. Hij speelt vanaf zijn 8e levensjaar hoorn. Zijn eerste lessen ontving hij van Jos den Boer. Sinds 2007 was hij lid van het Nederlands Jeugd Fanfare Orkest.

In 2008 startte hij de vooropleiding aan ‘Codarts Rotterdam’. Zijn leraren waren Bob Stoel en Martin van de Merwe. Tijdens zijn studie was Martijn actief in het Nederlands Jeugd Orkest.

In 2014 studeerde hij Cum Laude af. Bij het ‘Euroconcours 2014’ won hij de 2e prijs en de publieksprijs, ook ontving hij in 2014 de VSB-Fonds studie beurs om zijn masterstudie te vervolgen aan de Hochschule Fur Musik und Tanz in Keulen, Duitsland. Daar studeert hij bij Professor Paul van Zelm.

Martijn is als 2e hoornist verbonden aan het Symphony Orchestra of India, Mumbai. Tijdens zijn studie speelde hij onder andere in  het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Philharmonie Zuid Nederland, de Duisberger Philharmoniker, het Gelders Orkest, de Radio Kamer Filharmonie het Metropole orkest en de Marinierskapel der Koninklijke Nederlandse Marine.

Tevens verleende hij medewerking in producties van het DoelenEnsemble, de Rotterdam Philharmonic Strings, het ASKO/Schoenberg Ensemble, het Nederlands Blazers Ensemble, de Holland Wind Players, Camerata Amsterdam en Rotterdams KamerOrkest Domestica. Ook stond hij op festivals als: North Sea Jazz, de Zwarte Cross en Lowlands.

Masterclasses ontving hij onder meer van : Jasper de Waal (voormalig solo hoornist Concertgebouw Orkest), Stefan Dohr (solo hoornist Berliner Philharmoniker), Jorg Bruckner (solo hoornist Muenchener Philharmoniker en Professor HfM Franz Liszt Weimar) en Ab Koster (Voormalig Solo Hoornist NDR Sinfoniker en Professor HfMT Hamburg

Dirigenten

ZomerOrkest Nederland neemt ieder jaar twee dirigenten mee op tournee. Elke dirigent gaat twee jaar mee. De eerste dirigent voor ZON2015 is bekend.

Joxe Migel Etxebarria

Joxe Migel Etxebarria  (hij noemt zichzelf liever Txemi) begon zijn muzikale loopbaan in Spanje. Daar werd hij in 1980, in het plaatsje Arrasate, geboren. In 2003 begon hij aan zijn Bacheloropleiding hoorn aan het conservatorium van Bilbao. In 2005 kwam hij naar Nederland, hier studeerde hij aan het conservatorium van Maastricht bij Will Sanders en Willy Bessems. Hier behaalde hij in 2009 zijn Masteropleiding.

In 2011 behaalde hij, tevens aan het conservatorium van Maastricht, zijn Bacheloropleiding Orkestdirectie bij Enrico Delamboye en Jan Stulen. Joxe Migel is een echte wereldreiziger, want zijn Masteropleiding behaalde hij aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, bij Ivo Venkov.

Joxe Migel is een veelzijdig muzikant, naast hoorn en directie heeft hij compositie gestudeerd bij Jef Penders.

Als hoornist speelt hij onder andere bij het Zuiderwind Blazerensemble en Les Chats Noirs cabaret gezelschap. Daarnaast heeft bij het Guido’s Orchestra en het Limburgs Symfonie Orkest gespeeld.

Als dirigent is Joxe Migel onder andere actief bij Harmonie Kunst Door Oefening (KDO) Maastricht, “Coma (Contemporanean Music for All)”  en het Opera Comique Maastricht. Daarnaast is hij assistent dirigent bij Harmonie Petrus en Paulus (o.l.v. Matty Cilissen).

Joxe Migel Etxebarria zal ZomerOrkest Nederland in 2015 & 2016 dirigeren.

Arjan Gaasbeek

Arjan Gaasbeek begon op vierjarige leeftijd op klarinet en kreeg les van zijn opa. Vanaf zijn tiende vervolgde hij zijn klarinet opleiding bij de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes in Culemborg en kreeg daar les van Johan Boonekamp. Verder deed hij op jonge leeftijd mee aan verschillende concoursen, o.a. het Prinses Christina Concours, het Purmerade concours en ook het Jonge Talenten Concours van het Brabants Conservatorium, waar hij een prijs ter waarde van vier jaar college geld behaalde.

Zijn klarinetstudie volgde hij bij Frans de Jong op het Fontys Conservatorium in Tilburg en bij Céleste Zewald aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, Thans studeert hij HaFaBra directie bij Tijmen Botma aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

De liefde voor het dirigeren ontstond toen hij werd gevraagd om bij Harmonie OZOD te Tricht het leerlingen orkest te gaan dirigeren. Sinds augustus 2006 is hij dirigent van Harmonievereniging Kunst Na Arbeid  te Ingen, waarmee al verschillende successen werden behaald, o.a. het winnen van de Betuwe Cup in 2007  en een eerste prijs met promotie op het KNFM concours te Zaandam in 2012. Ook met Harmonie Kunst en Vriendschap Maurik, waar hij sinds 2009 dirigent is, werden verschillende successen geboekt, waaronder het winnen van de Betuwe Cup in 2010 en 2013 en een promotie op het KNFM concours te Zaandam in 2011.

Bij de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes uit Culemborg, waar hij al 20 jaar actief lid is, is hij inmiddels ook dirigent van het Midden Orkest en tweede dirigent van het Grote Orkest. In januari 2014 werd hij benoemd tot dirigent van Harmonie Orkest Vleuten.