cultuurfabrieklogoNaar aanleiding van de troonswisseling op 30 april jl heeft de gemeente Oosterhout in het voorjaar aan de stichting Cultuurfabriek Oosterhout opdracht gegeven beeldend kunstenaars in Oosterhout en de regio op te roepen een kunstwerk van koning Willem-Alexander te maken.

Vele kunstenaars, professioneel en amateur, jong en oud, hebben gehoor gegeven aan de oproep en hebben een beeld of schilderij gemaakt van koning Willem-Alexander om deel te nemen aan de kunstwedstrijd.

Op vrijdag 13 september a.s. verricht wethouder van Cultuur, Carla Bode de opening van de expositie in de publiekshal van het stadhuis, waarna de jurering van de werken plaats vindt. De jurering wordt verricht door de burgemeester, de fractievoorzitters van de raad en een jury `Jong` onder aanvoering van wethouder Carla Bode.

Er worden drie werken gekozen, die een prominente plaats in het gemeentehuis krijgen. De winnaars ontvangen naast de eer gekozen te zijn ook een geldprijs. Tevens krijgen instellingen en bedrijven de gelegenheid de expositie te bezoeken om een portret aan te schaffen.

Er zijn verschillende leeftijdscategorieën en disciplines, zoals volwassenen vanaf 16 jaar en jeugd tot 16 jaar. Er zijn bijvoorbeeld werken van Peter Nuijten, Wilma Geerts, Bep Miltenburg en Monique van Riel, maar ook van leerlingen van de Zwaaikom, het St. Oelbertgymnasium, Mgr Frenckencollege en Centrum voor de Kunsten H19.

Tevens worden de kleurplaten van de winnaars van de kleurwedstrijd voor basisscholen geëxposeerd. In het kader van project ´Jong´ hebben de gemeente Oosterhout en het Oranjecomité deze activiteit ondersteund.

De expositie `Kunstwedstrijd portret Koning Willem Alexander´ is vanaf maandag 16 tot en met vrijdag 27 september a.s. tijdens kantooruren te bezoeken in de publiekshal van het stadhuis in Oosterhout (Slotjesveld 1), waarna de expositie tot 12 november a.s. wordt voortgezet bij de bibliotheek Theek5 (Torenplein 8).

Meer informatie is te vinden op de website www.cultuurfabriekoosterhout.nl/willem-alexander. Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft aan dit initiatief de oranje strik en daarmee officiële erkenning toegekend.