Jaarmarkten zijn eigenlijk oer oude ontmoetingsmarkten. De ontmoetings- en handelsplaats bij uitstek, en zo worden ze in ook in ere gehouden. Vaak door de vele vrijwilligers die er hun uiterste best voor doen om het u, als markt bezoeker, naar de zin te maken. Fanfare en Scherpschuttersvereniging Sint Joris heeft 34 jaar geleden het initiatief genomen om de jaarmarkt in Dorst te organiseren. De markt is naast de handelsplaats tevens een feest van herkenning, een moment voor een familie-reünie, elkaar weer zien, het nieuws van de afgelopen tijd bespreken en nieuwe afspraken maken. De sfeer van een jaarmarkt is moeilijk te evenaren, die moet je gewoon voelen, proeven, ruiken en dus .. meemaken !

De jaarmarkt is een feest op zich, is het nu de diverse kramen, de kermis, of de presentatie van een muziekband, de jaarmarkt heeft het gewoon. Het snuffelen en struinen over een jaarmarkt is wel erg bijzonder, er is dan ook zoveel te bezichtigen en zeker te koop.

Jozius van Driel

Op de jaarmarkt ziet u dit jaar een bijzondere verkoper aan het werk; Jozius van Driel.

Hij is salesmanager bij Vacuclean International b.v. Gespecialiseerd in alles wat met stofzuigen te maken heeft. Maar eerst dweilen….

Wellicht kan hij u overhalen tot de aanschaf van het nieuwste van het nieuwste op het gebied van stofzuigen? Het Retromodel jaren 60, de Excelsior 3200, met een zuigkracht van 3200 Watt? Het is ongelooflijk! En wat krijgt u er allemaal nog meer bij geleverd?

Een hilarische  verkoopdemonstratie.  Zelfs voor Mannen wordt stofzuigen gemakkelijker, dus aantrekkelijker

Rommelmarkt

De jaarmarkt concentreert zich op en rondom de Dennenlaan en biedt vertier voor jong en oud. We streven naar een zeer gevarieerd aanbod aan marktkramen. We hebben er tevens een rommelmarkt.

Een rommelmarkt of vlooienmarkt is in de oorspronkelijke zin van het woord een markt waar gebruikte voorwerpen door particulieren worden aangeboden. Het begrip is een breed begrip.

Het woord rommelmarkt is enigszins misleidend, want naast spullen van weinig of geen waarde kan men er ook zeer bruikbare spullen kopen, en soms zelfs kunst die zeer veel waard is. Een rommelmarkt is dan ook zeer de moeite waard om er eens te gaan rondkijken, ze worden dan ook wel snuffelmarkt genoemd.

Sint Joris organiseert tijdens de Jaarmarkt op zondag 19 juni een rommelmarkt. Hier worden aan bruikbare spullen nog een 2e kans gegeven

Kermis

Naast het jaarmarktterrein is de kermis. Dit jaar is daaraan een bijzonder element aan toegevoegd met authentieke draaiorgels. Vroeger stonden de draaiorgels garant voor een feestelijke aankleding. Dit jaar wordt daar, samen met het Midzomernachtfeest, opnieuw leven ingeblazen.

Bezoekers kunnen ook genieten van lekker eten en drinken. De jaarmarkt van Sint Joris zou niet compleet zijn zonder muziek. Dit jaar wordt hier volop aandacht aangeven. Sint Joris is immers een muziekvereniging. We houden van gezelligheid en we willen de gezelligste jaarmarkt zijn.

Het is een gevarieerd muziekaanbod dat garant staat voor gezelligheid. En daar draait het om. Onze markt en de gezelligheid wordt ingekleurd door de volgende muzikanten.

Blaaskapel Toeternietoe uit Breda.

Opgericht tijdens de carnavalsdagen in 1995. Dit jaar bestaat deze blaaskapel dus alweer 22 jaar! Ze treden voornamelijk op in Breda en omgeving. Maar ook diverse optredens hebben ze verzorgd bij onze zuiderburen en ook ‘boven de rivieren’ zijn ze geregeld te horen.

Slagwerkgroep Brandhout

Slagwerkgroep Brandhout uit Breda is een beginnende groep bestaande uit 7 jonge slagwerkers. Zij spelen allerlei trommels en verzinnen altijd iets nieuws en leuks. Hun grote voorbeeld is Slagwerkgroep Lucifer die wereldwijd al een naam hebben opgebouwd.

Deze jonge getalenteerde muzikanten gaan op onze jaarmarkt helemaal los en laten zien en horen dat ze aanstormende talenten zijn op de trommels. Een geweldig spektakel dat je niet mag missen.

Allround Blaasorkest De Flanellen

De Flanellen bestaan dit jaar 45 jaar. Daarom treden ze nu regelmatig op. Een van die gelegenheden is de jaarmarkt in Dorst. In de beginjaren van de markt traden de Flanellen ook in Dorst op. We zijn trots dat we ze weer hier te mogen begroeten.

De muzikanten zijn bekend om hun grote muzikaliteit. Ze maken van elke gelegenheid een mooi feest. Dat zal in Dorst ook gaan gebeuren.

Het repertoire van de Flanellen mag zeker zeer uitgebreid genoemd worden. Ze hebben een zeer gevarieerd aanbod in genres. Een groot aantal van de nummers die ze brengen wordt bovendien nog eens in een theatraal jasje gestoken, zodat je met gerust hart kan zeggen dat ze in staat zijn een compleet verzorgde, muzikale show voor te schotelen, waar iedere aanwezige, van jong tot oud, met heel veel genoegen aan terug zal denken.

Strudel und Streifen

Aansprekende cross-over tussen de pure Oostenrijkse Egeländer muziek, de stevige turbo en poppie versie daarvan. Ongelooflijk, bizar……. en keer op keer eigenwijs? Noem het een mix van Oostenrijkse Egeländer met een poppie afdronk. Oostenrijk daar liggen de roots van Strudel.

Zorgvuldige arrangementen ingekleurd met scherpe riffs en hoge tonen. Gepassioneerd, uniek en misschien wel verslavend. Een verband heeft het zeer zeker. Delen en met elkaar muziek beleven. Van klassiek tot modern. Met oog voor de Oostenrijkse traditie. Dat is Strudel und Streifen.

Strudel und Streifen verbouwen het terrein van de jaarmarkt in Dorst. Vol energie vliegen deze muzikanten erin. Toe aan traditionele muziek vol overtuiging? Het leven is een en al sjeu, want plezier is wat Strudel graag geeft. Zet je dan wel schrap want hij gaat recht op zijn doel af. Met opgepoetste instrumenten brengt Strudel zijn stukken ten gehore. Die eerste noten klinken droog en melodieus of wacht…..dit is een Tiroler echo in een stuwende groove. Een sfeertje dat je vanaf het eerste moment pakt en pas weer loslaat als je veel later beseft dat het feestje al tijden voorbij is. Het motto van Strudel und Streifen: muzikaliteit doe je samen. Net als dat meedogenloos-tot-het-gaatje moment.

Dorstse Boerkes

Natuurlijk niet weg te denken tijdens onze jaarmarkt. Ze zijn vanaf de beginjaren op onze markt trouwe  gasten om het muzikale programma op te luisteren. De Dorstse Boerkes, de naam spreekt voor zich, komen uit Dorst. Diverse muzikanten hebben hun muzikale opleiding gevolgd bij Sint Joris  of zijn nog steeds actief lid.

Deze gezellige kapel speelt gevarieerde muziek en is in staat om het publiek lekker op te warmen voor een gezellige dag. Vele bekende nummers hebben ze op hun repertoire staan en ze blazen dit vrijwel zonder onderbreking aan een stuk door. Als luisteraar kan je dan ook niet stil blijven zitten. De Dorstse Boerkes luisteren diverse activiteiten in Dorst en de Baronie op. Ze zijn dus graag gezien, maar zeker ook om te beluisteren!

Mark van Overveld

De Dorstse zanger Mark van Overveld is sinds een paar jaar als zanger zeer actief. Zijn doorbraak begon met de single ‘Stil In Mij’ een bewerking van de gelijknamige hit van de band Van Dik Hout uit 1994. Mark heeft ‘Stil In Mij’ omgetoverd tot een vrolijk feestnummer. Met dit lied won Mark de aanmoedigingsprijs bij de Barnavalsliedverkiezing van Baronie TV. Een bevestiging dat Mark een getalenteerde zanger / entertainer is.

Afgelopen jaar presenteerde Mark zijn tweede single ‘Meer Heb Ik Niet Nodig!’ Een pakkend nummer dat goed in het gehoor ligt. Met carnaval bracht Mark samen met FeestDJ Remco de hit ‘Ze heeft het!’ uit. Met dit nummer werd een topnotering behaald in de Barnavalsliedverkiezing van Baronie TV. Alweer een bevestiging dat Mark als zanger op de goede weg is.

Mark is inmiddels een veel gevraagde zanger bij diverse feesten, waaronder ook ‘Oosterhout Live’.

Natuurlijk is Mark ook op onze jaarmarkt te zien en bewonderen. Hij zal zijn hits ten gehore brengen, maar natuurlijk ook vele bekende hits. Een show die je niet mag missen!

marc

d’Askruizen

Ut Kaaiendonks kepelleke D’Askruizen viert van september 2015 tot het najaar van 2016 het honderdjarig jubileum; een “jubeljaar” noemen ze dit. De kapel bestaat nog geen honderd jaar, maar ze hebben we zelf wel een goede verklaring gegeven aan hun jubeljaar.

De tijd gaat sneller dan zijzelf. Dus daarom 100 jaar. Ze hebben uitgerekend: in 2016 is het 41 jaar geleden dat ze zijn opgericht (1975), het is 39 jaar geleden dat Oosterhout met carnaval de naam Kaaiendonk kreeg, 28 jaar geleden hebben ze voor het eerst meegedaan aan de carnavalsoptocht in Poperinge en 27 jaar geleden is het volkslied geïntroduceerd. Tel die getallen bij elkaar op en je komt uit op 135. Ze bestaan veertig jaar, dus zeven keer hebben ze hun lustrum niet gevierd. Zeven keer 5 is 35. 135 min 35 is 100. Logisch toch?

Al met al een kapel met heel veel levens en muzikale ervaringen. En dat spat er vanaf zodra de eerste noten worden gespeeld. Hun naamsbekendheid is zeer wijds te noemen. In de beginjaren van de jaarmarkt traden ze al eens op in Dorst. Dit jaar komen ze weer naar Dorst toe omdat de kermis 100 jaar in Dorst wordt gevierd. Dit jubileum past dan ook heel goed in het jubeljaar. D’Askruizen luisteren de jaarmarkt graag op met hun muzikale show. De jaarmarkt is trots dat ze in Dorst zijn. En de Kermis kan zich geen betere verering voorstellen dan met deze kapel.

Opleidingsorkest Sint Joris

Onze eigen trots. Dat kunnen we best zeggen. Jeugdige muzikanten uit Dorst die samen dit orkest vormen. Sommige muzikanten zijn nog maar net begonnen met muziek maken en enkele hebben inmiddels hun A en/of B of C muziek diploma behaald en gaan de stap maken naar het ‘grote’ orkest; De Fanfare.  Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Ook dat geldt voor Sint Joris. Muziek maken is leuk, ook bij dit orkest. Het is ontspannend, uitdagend en goed voor je ontwikkeling.

We kennen allemaal de populaire tv-programma’s zoals ‘Holland got talent’, ‘The Voice’ of ‘Idols’ waar jonge mensen hun muzikale kwaliteiten laten zien. Heel veel van deze talenten hebben noten leren lezen en in een groepje muziek gemaakt. Gewoon omdat het leuk is.

Onze Dorstse muzikanten laten hun talenten graag aan u horen. Ze staan onder leiding van Frans van Dun.

No Bra’ss

Dé nieuwe funky brass band van Nederland! No Bra’ss is een funky 10mans brass band met opzwepende nummers en een spetterende performance!

Vanuit een passie voor muziek en het feit dat ze al jaren willen spelen tussen het publiek op straat!! Feest staat bij hen voorop en dat vier je niet vanaf een podium maar tussen de toeschouwers! Zodoende zijn 4 man van de Nieuwe Veste Big Band mede enthousiastelingen gaan zoeken en een week later was de band van 10 man (en ook echt man!!) een feit!

We zijn verheugd dat deze band optreedt op onze Jaarmarkt. Want ze gaan er een echt groots feest van maken. Dat is zeker. Dit mag u niet missen.  En we zijn natuurlijk ook best wel trots dat een van de muzikanten van Sint Joris deel uit maakt van No Bra’ss. Wie dat is? Komt u zelf kijken en luisteren.

Leutband ‘KZOUTNIEWETE

De eigenlijke oorsprong van een blaaskapel lag al in het jaar 1999. Dit was het jaar waarin de alom bekende kapel Ruiten Elf besloot  op te houden te bestaan. Twee jaar op rij liepen een aantal  dol enthousiaste muzikanten met hun handen in de zakken, zonder nog muziek te maken. Ze vormde wel het Blauw Kapelleke, maar nog steeds werd er geen noot gespeeld.

De eerste repetitie werd afgesproken en dit was echt geen grap, op 1 april 2001 in café de Dorpsherberg in Teteringen. De leutbende moest ook nog een naam hebben. Al snel werd de naam “Kzoutniewete” geboren. Plezier en leut straalde het clupke uit.

Hun eigen nieuwe repetitieruimte  “de Kelder” is de uitval basis van deze leutband, die vooral met  carnaval en ook menig keer daarbuiten optreden. Ook de grens richting België ( o.a. Temse, Kanne ) is al diverse keren overschreden. Kortom: voor leut en muziek da meude nie vergete:’Kzoutniewete

Het is een leutige bende, waarvan je wel weet wanneer ze binnen komen, maar wanneer ze weer weggaan………..???????

Het belooft al met al een prachtig feest te worden voor jong en oud. Kortom: voor de gezelligste jaarmarkt moet u op zondag 19 juni in Dorst zijn! De markt is open vanaf 10.00 uur en is gratis toegankelijk.