plitieOosterhout/Altena/Geertruidenberg: In het buiten gebied rond Oosterhout, Altena en Geetruidenberg zijn de afgelopen maand meer dan 100 auto-inbraken geregistreerd. De politie doet onderzoek, maar roept ook de bewoners op extra alert te zijn.

In Woudrichem, Sleeuwijk en Nieuwendijk zijn de buurtpreventieteams extra alert. De inbrekers hebben vooral gemunt op auto’s van het merk Volkswagen, Seat en Mazda. Veelal bestaat de buit uit (ingebouwde) navigatie, airbags en waardevolle spullen.

De politie roept de bevolking op om alert te zijn op het afsluiten van hun voertuigen en verdachte personen in hun wijk.

Voorkom diefstal uit/van auto
Elke twee minuten breekt een dief een auto open. Om hem te stelen of om er waardevolle spullen uit te halen. De politie spoort autodieven en auto-inbrekers actief op. U kunt zelf ook proberen het inbrekers en dieven moeilijker te maken:

  • Sluit uw auto altijd en overal goed af. Haal de sleutel uit het contact als u uit de auto stapt, ook al parkeert u maar heel even.
  • Maak er een gewoonte van om bij het verlaten van de auto het stuurwiel in het stuurslot te zetten.
  • Haal uw radio (of frontje van de radio) uit de auto en verstop die niet in de auto.
  • Laat kostbare spullen niet zichtbaar in de auto achter. Heeft u een stationcar, dek dan de laadruimte niet af. De dief ziet dan dat er niets te halen valt. Zet eventueel het dashboardkastje open als daar geen spullen in liggen.
  • Installatie van een alarmsysteem of een startonderbreker is een effectieve manier om uw auto te beveiligen. Bepaalde automodellen zijn uitgerust met een volgsysteem via de satelliet (GPS). Zorg dat u de gegevens van dit systeem bij de hand heeft ingeval van diefstal. De politie kan uw auto dan sneller traceren.
  • Speciale stickers op de auto kunnen laten zien dat er een alarmsysteem of startonderbreker is geïnstalleerd. Dit soort stickers schrikt inbrekers af.
  • Naast elektronische beveiligingsmiddelen zijn er ook mechanische middelen in de handel. Voorbeelden zijn handremsloten, stuur/pedaalsloten, wielklemmen, wielmoerbeveiliging. Vraag eventueel om advies bij uw garagehouder of verzekeringsmaatschappij.
  • Ga bij particuliere verkoop van uw auto altijd mee met de proefrit. Stap zelf rechts in en overhandig de sleutel in de auto aan de bestuurder. Stap niet uit de auto tijdens de proefrit. Geef uw auto(sleutels) bij verkoop pas af als alle zaken zijn geregeld (geld betaald, kenteken overgeschreven, officieel vrijwaringsbewijs ontvangen).
  • Als u uw kenteken in uw autoruiten laat graveren, kan de politie uw auto makkelijker opsporen als hij gestolen zou worden.
  • Voor vragen en advies kunt u terecht bij uw wijkagent.

Met vriendelijke groet,
Erik van der Velden, wijkagent
team Dongemond  (Oosterhout)
Politie | Zeeland-West-Brabant
Europark 21, 4904 SX Oosterhout
Postbus 8050, 5004 GB Tilburg
0900-8844 doorkiesnummer  222205