plitieHeb respect voor elkaar! En tel tot 10!. Je hoeft het (Jeugd)journaal maar aan te zetten of de krant maar open te slaan en je ziet of leest iets over mensen, vaak jongeren, die in elkaar geslagen of geschopt zijn. ‘Kop schoppen’ lijkt ineens hot news. Of iemand nou in elkaar wordt geslagen door een jongere, een volwassene of door een groepje is eigenlijk niet zo belangrijk, als je het ons vraagt.

‘Daders’ weten niet hoe snel ze naderhand moeten roepen dat het ‘slachtoffer’ zeker ook niet onschuldig was, maar aanleiding heeft gegeven, zich irritant of uitdagend heeft gedragen. Ook dat doet er volgens ons niet toe.

Gedrag is tweerichtingsverkeer. Mensen moeten zich realiseren dat dronken, baldadig of vernielzuchtig gedrag een reactie opwekt en tot grote problemen kan leiden. Andersom is het geen reden om eigen rechter te gaan spelen. Je irritatie over gedrag of uitspraken uiten door het uitdelen van klappen is niet de oplossing. Het staat niet in verhouding tot elkaar en is zeker niet de manier waarop we met zijn allen, samen, onenigheid moeten oplossen.

Zie je gedrag dat niet door de beugel kan, zie je bijvoorbeeld iemand in een dronken bui een verkeersbord te lijf gaan, een winkelluifel vernielen enzovoorts, doe dan een burgeraanhouding en draag de strafbare over aan de politie.

Irriteer je je aan iemands gedrag, ga dan het gesprek aan en maak daarbij gebruik van mensen die kunnen bemiddelen. Die mensen zijn er op school, of school kan de jongerenwerker inschakelen. En denk in je buurt ook eens aan het inschakelen van buurtbemiddeling. Op die manier kun je op basis van respect en met woorden een heleboel bereiken!

Gaat dit je toch nog wat te ver, begin dan simpel: adem diep in en weer uit, tel tot 10 (of 110) en overdenk eerst wat je gaat doen!