plitieJe kent ze wel, wegpiraten die alle verkeersregels aan hun laars lappen. Door hun roekeloze rijgedrag vormen ze een gevaar op de weg. ‘Zo iemand verdient een prent!’, denk je, maar vaak blijft het daar dan bij. Je kunt echter iets doen!

Een wegpiraat is iemand die roekeloos rijdt. Op de snelweg of in de bebouwde kom. In de auto, op de motor of de brommer, met een Nederlands kenteken. Het gaat bijvoorbeeld om één, of een combinatie van, de volgende verkeersovertredingen: bumperkleven, snijden, rechts inhalen, grove snelheidsovertredingen, gevaarlijk in- en uitvoegen of door rood licht rijden.

Hoe en wat?
Je kunt een wegpiraat melden door contact met de politie op te nemen via 0900-8844 (lokaal tarief) of te mailen naar wegpiraat@mw-brabant.politie.nl.
Wij ontvangen dan graag van u informatie over het incident (wanneer gebeurd en waar), het voertuig van de wegpiraat (kenteken, merk/type, kleur, soort voertuig, bijzonderheden van voertuig / bestuurder) en informatie over het geconstateerde weggedrag.
De melding is niet anoniem. Als melder maak je je dus met naam en toenaam bij de politie bekend. De politie heeft deze gegevens nodig om voor aanvullende informatie contact met u op te kunnen nemen. Ook wordt de melder binnen vier weken telefonisch op de hoogte gesteld van wat er met de melding is gebeurd. De wegpiraat krijgt vanzelfsprekend niet te horen van wie de melding afkomstig is!

Wat doet de politie?
Na een melding van wegpiraterij, neemt, indien nodig, de politie opnieuw contact op met de melder. We trekken na of de melding wel echt is en verzamelen aanvullende informatie. Daarna leggen we contact met de wegpiraat, die we aan de hand van het kenteken kunnen vinden. We confronteren hem of haar met de melding en geven aan hoe ernstig de gevolgen van zijn/haar roekeloze rijgedrag kunnen zijn. Gebleken is dat de meeste wegpiraten hun rijgedrag na zo’n telefoontje aanpassen. Mocht dit niet zo zijn, dan neemt de politie hardere maatregelen. Echte verkeershufters kunnen rekenen op een prent, een bezoekje van de politie of zelfs intrekking van hun rijbewijs.