Wat het mooie weer betreft: De lente hangt in de lucht, met de bijbehorende geuren van gier en andere voorjaarstoffen die bij Dorst horen. Maar wat nog veul erger is: We waren net even bij het plaatselijke plantenbedrijf om een bos bloemen te kopen. Nou lopen we daar even rond, kijkend en neuzend. Ik koop, bescheiden als ik ben, een plantje van euri 2,50.

Ineens schiet mijn Marian de hoek in van de betonnen beelden. Ze is al jaaaaaren op zoek naar een betonnen tuinbeeld van een blote vent. Zo’n betonnen David van Michaelangelo, door mij gemakshalve “de Piesgriek”genoemd. Als we naar Roosendaal rijden, komen we steevast langs zo’n beeldenboer en daar staat er ook een. Ieder keer zegt Marian: “Kijk, hij staat er nog! Ik ga toch eens vragen wattie kost!”

Afijn, hier in Dorst stond ie niet… Binnen dus niet… Ineens schiet ze naar buiten. Staat daar, groen uitgeslagen in een hoekje, achter zo’n bak met halfdode, niet meer te verkopen planten:

DE PIESGRIEK !!

Marian niet meer te stuiten. Gelijk een manneke erbij gehaald, wat die betonnen snikkel moest kosten. “Jaaaaa, mevrouw, hij was € 900,00 maar u mag hem hebben voor € 200,00. Het is massief beton.”. Jaaaaah, ge gaat toch geen 900 euro wegleggen voor zo’n betonnen naakt beeld met een gemacht voor 500 euro? Ik vraag, hopend dat ik de dreigende deal kan afwenden: “Kan zoiets zomer en winter buiten blijven staan. Kan de kop of iets anders er niet afvriezen?”

De man kijkt me vernietigend aan: “Meneer, hij heeft het afgelopen najaar en winter de hele tijd buiten gestaan en hij heeft he-le-maal niks geleden.” Grrrrrrrrr De man: “Hoe wilt u hem meenemen mevrouw? Het is beton”. Ik: “Hij kan toch wel lopen zeker??” Afijn, Marian heeft haar Piesgriek.

’t Transport mag ze zelf regelen: “Heb je die voeten gezien? Zoooo mooi!!!, terwijl we richting de kassa liepen. Zegt zo’n vrouwke: “We zullen hem wel missen!” HAD HEM DAN ZELF GEKOCHT! Schoot er door mijn hoofd. Dan staat er een bordje bij de kassa: “Platmos zoveel voor zoveel”, de prijs ben ik kwijt.

Vraag ik aan dat vrouwke of platmos familie is van de schaamluis. Kan toch? Marian werpt mij een dodelijke blik toe, dus dan maar naar buiten. Mijn vraag aan u: Heeft u nog een staaltje trespa liggen? Bij voorkeur wit. Hoeft niet groot te zijn. Als ik er maar op kan schilderen: “De wildplasser”. Want dat krijgt hij om zijn nek als hij achter in ons tuintje staat….

Ingezonden stuk. (afz. PM)